Dinding

13 03 2009

berlin

1. Dinding merupakan pemisah untuk sesuatu ruang. Wujudnya dinding pada satu kawasan yang luas akan menjadikannya sempit dan terciptalah blok. Tetapi dinding perlu di wujudkan untuk mencipta ‘privacy’. Jika sederet barisan rumah teres tidak berdinding, maka ia lebih baik di sebut rumah panjang.

2. Dalam fikiran manusia juga wujudnya dinding. Dan kepercayaan betapa pentingnya dinding dalam minda orang melayu telah dipupuk sejak zaman dahulu lagi. Itu sebab kita biasa dengar jika ada orang berani meredah hutan atau belukar pada waktu malam, maka orang itu pasti ada ‘pendinding’.

3. Seperti kecilnya ruang setelah ia didindingkan, maka begitulah sempitnya pemikiran kita dalam menilaikan sesuatu. Sebagai contoh, seorang melayu yang baru ingin mencuba berniaga akan mencipta ‘dinding-persepsi’ yang negatif sebelum dia terjun ke bidang perniagaan.

4. Dinding yang biasa wujud pada pertama kali ini diterjemah dalam soalan “Bagaimana aku hendak mendapatkan MODAL untuk berniaga?”. Kemudian dia menciptakan dinding-dinding lain seperti “Siapa yang akan membeli barang-barang aku?”, “Bagaimana aku hendak berniaga di kawasan ini sedangkan ada orang lain yang telah memulakannya?”, “Kalau RUGI macamana?” dan yang paling ‘best’ adalah “Kau ada kenal siapa-siapa USTAZ atau BOMOH untuk buat PENDINDING atau PELARIS jualanku ini?”.

5. Tanpa beliau sedari, kesemua dinding-dinding ini telah mengelilinginya dan akhirnya terbentuklah satu BILIK sehinggakan dia keseorangan didalam bilik itu. Kalaulah peniaga ini seekor katak yang telah disumpah, maka kita akan sebut tragedi ini sebagai ‘Umpama katak di bawah tempurung’.

6. Tidak seperti hikayat ‘Putera Raja yang telah di sumpah menjadi katak’, kalaupun ada seorang Tuan Puteri yang tiba-tiba singgah, dan kalaupun puteri ini mencium katak tadi – tiada apa yang akan berlaku. Tetapi di Malaysia ini, kebanyakkan peniaga tetap menunggu ‘kesaktian’ puteri ini yang di panggil sebagai ‘subsidi’ atau ‘bantuan modal’ dari kerajaan. Seperti biasa, ‘tongkat sakti’ ini menjelma dalam bentuk ‘bantuan modal pusingan’ dan ‘skim galakan perniagaan’ yang diterajui oleh MARA, SME Bank, TEKUN, PNB dan lain-lain badan berkanun. Hanya setelah itu, barulah dinding yang diciptakan sejak awal tadi runtuh satu – per – satu.

7. Perasaan ‘takut’ merupakan dinding yang paling tebal sekali. Takut rugi bila berniaga, takut berjumpa orang, takut keluar duit untuk mempromosi, takut gagal, takut kena tipu, takut mencuba, takut membeli barang di internet, takut bercakap di khalayak ramai dan seribu satu macam lagi sifat takut mendindingi orang kita. Yang menghairankan, jika mereka yang berniaga mempunyai dinding takut ini, mengapa pada peringkat awal mereka berani berniaga?

8. Adakah berani mereka merupakan berani menipu orang, berani tipu timbangan, berani memperbodohkan pelanggan, berani bercakap kosong dan berani di gelanggang sendiri sahaja?

9. Sifat dinding pada bangsa rumpun melayu perlu di runtuhkan. Jika berniaga, cubalah berjaya sehingga membuka cawangan di Semenanjung, Sarawak & Sabah. Jangan meletakkan dinding empayar anda di sempadan daerah anda sahaja. Kata orang putih “The world is your playground”.

10. Sifat ‘low self-esteem’ dan ‘inferiority complex’ perlu dikikis terus untuk berjaya. Dinding atau batas pergaulan perlu diperluas agar mewujudkan komunikasi dengan lain-lain bangsa. Dengan itu akan bertambahlah peluang dan kenalan. Barulah boleh menjadi ‘global player’.

11. Jika Jerman boleh meruntuhkan tembok Berlin yang selama ini menjadi dinding pemisah antara dua negara, mengapa tidak anda jadikan ia contoh untuk meruntuhkan dinding pemikiran anda yang sentiasa ‘takut’ kepada perkara-perkara yang tidak sepatutnya?

12. Disinilah slogan ‘Malaysia Boleh’ patut anda gunakan. Jika orang lain, bangsa lain, masyarakat lain boleh melakukan, berani melakukan dan mampu melakukan, maka mengapa tidak anda? Atau adakah mereka berdarah biru berbanding anda yang berdarah merah?

13. Saya menerbitkan artikel ini atas rasa tanggungjawab kerana memandangkan nasib masyarakat peniaga melayu dan orang melayu secara amnya yang masih banyak mencipta dinding penghalang untuk mereka berjaya dalam apa jua bidang. Ada yang mengatakan dia tidak diberikan peluang atau pentadbir mengamalkan ‘double-standard’. Tetapi bila dikaji semula jelas menunjukkan yang mereka ini sebenarnya mempunyai ‘pendinding’ yang tebal. Kita bukan tidak boleh berdaya-saing, cuma perlu kikis sikap negatif dan pemikiran pasif yang selama ini menyelubungi kita.

14. Saya sangat berharap jika suatu hari nanti ada di kalangan masyarakat peniaga Melayu terutama dari Silam akan berjaya di peringkat antarabangsa. Adakah perkara ini mustahil? Tidak. Cuba lihat bagaimana orang Jepun mengeksport budaya mereka seperti ‘sushi’ sehingga menjadi makanan antarabangsa. Begitu juga orang Italy dengan ‘pizza’nya. Masalahnya kita selalu rasa popular dengan perkataan ‘import’ sedangkan peluang menerobos perdagangan antarabangsa MESTI berani ‘mengeksport’.

15. Saya kira sudah tiba masanya rakyat Malaysia berfikir sedalam-dalamnya dan MENGEKSPORT budaya atau makanan kita ke peringkat antarabangsa. Sesungguhnya dinding yang anda fikirkan hanya bermain di fikiran sendiri dan percayalah – ianya cuma imiginasi anda sahaja.


Tindakan

Informasi

One response

16 03 2009
komunis

saya pertama kali surf blog YB. Nampaknya YB mempunyai visi, misi & pemikiran yang amat diperlukan oleh seorang pemimpin yang baik. Teruskan usaha YB.
Dinding?Ya.Dinding sentiasa berada di dalam otak kita. Runtuhkanlah dinding tersebut.
Mengenai Sipadan, baru hari ini saya tahu mengenainya. Saya percaya hanya segelintir rakyat Malaysia yang mengetahui bahawa Pulau Sipidan berada dalam undian tersebut.
Persoalannya, mengapa pihak kerajaan tidak menguar-uarkan perkara ini dalam media?Mana Kementerian Pelancongan??Azalina dok buat apa???!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s
%d bloggers like this: