Perdana Menteri Ke-Enam Malaysia

3 04 2009

najib-razak

Pada hari ini (Jumaat – 3 April 2009) negara telah menyaksikan satu lagi sejarah perubahan pucuk pimpinan tertinggi negara apabila Tun Abdullah Hj. Ahmad Badawi menyerahkan tugas Perdana Menteri kepada YAB DATO’ SERI MOHD NAJIB TUN HAJI ABDUL RAZAK.

Proses peralihan dan penyerahan tugas berlaku begitu lancar tanpa berlakunya sebarang kejadian yang tidak diingini. Ini menunjukkan semangat demokrasi wujud dan segar dalam rutin politik negara. Sebentar tadi lebihkurang jam 8.40 minit malam, Perdana Menteri ke-6 Malaysia ini telah membuat ucapan sulongnya dan disiarkan secara langsung di televisyen.

Seperkara yang menarik, beliau telah mengumumkan 2 perkara penting iaitu ‘pembebasan’ media (akhbar) parti politik yang sebelum ini disekat penerbitannya dan juga pembebasan 13 orang tahanan ISA termasuklah dari Darul Islamiyyah dan Hindraf. Ini adalah satu ‘milage’ penting untuk Dato’ Seri Najib kerana semua orang mahukan perubahan dan tuntutan ini telah berjaya disahut oleh beliau.

Saya suka memetik kata-kata beliau sebentar tadi –

“Saya komited memastikan kepimpinan terus berdiri teguh bagi menghadapi krisis ekonomi yang kini melanda seluruh dunia termasuk di negara kita. Saya akan tetap berpegang kepada iltizam untuk memenuhi keperluan, kepentingan dan aspirasi setiap warga Malaysia,”

Dengan ini saya selaku Ahli Parlimen P188 Silam, Sabah merakamkan setinggi-tinggi tahniah dan ‘Selamat Maju Jaya’ diatas perlantikan Dato’ Seri Mohd. Najib Tun Abd. Razak selaku Perdana Menteri yang ke-enam Malaysia. Semoga dibawah pimpinan YAB Dato’ Seri, Malaysia akan lebih terus cemerlang dan saya doakan semoga beliau diberikan kekuatan, idea dan karisma sebagai ‘CEO’ yang akan memandu Malaysia ke-arah yang lebih baik.


Tindakan

Informasi

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s
%d bloggers like this: